Terkini | Tarikh Semakan Keputusan STPM Online dan SMS pada 25 Februari 2020


Semak Keputusan STPM anda Sekarang! Cara Semak Melalui Online dan SMS | | Tarikh Keluar Keputusan STPM 2019 bagi Tahun 2020 adalah seperti berikut. Calon sekolah dan calon persendirian individu yang telah menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) pada tahun 2019 boleh mendapatkan pernyataan keputusan peperiksaan STPM 2019 masing-masing pada 25 Februari 2020.

SEMAKAN KEPUTUSAN KESELURUHAN STPM 2019 SECARA ONLINE DAN SMS PADA TARIKH RASMI

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menyediakan dua mekanisme atau kaedah bagi tujuan semakan keputusan keseluruhan STPM iaitu secara dalam talian (online) dan SMS. Bagaimanapun ia hanya memaparkan ringkasan keputusan sahaja.

Pernyataan penuh keputusan keseluruhan peperiksaan STPM 2019 boleh diperoleh melalui sekolah masing-masing manakala bagi calon persendirian individu akan dimaklumkan melalui pos atau boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), tempat mendaftar STPM dahulu.

Berikut adalah maklumat dan kaedah untuk membuat semakan serta bagi mengetahui dan mendapatkan keputusan keseluruhan STPM tahun 2019 masing-masing.

TARIKH KEPUTUSAN STPM 2019 DIUMUMKAN
TarikhJam
25 Februari 2020 (Selasa)12.00 tengah hari
Tarikh adalah RASMI seperti pengumuman daripada Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)
CARA SEMAKAN KEPUTUSAN KESELURUHAN STPM 2019 SECARA ONLINE
Semakan keputusan keseluruhan STPM 2019 secara dalam talian (online) adalah melalui sistem aplikasi semakan keputusan peperiksaan Majlis Peperiksaan Malaysia, sila klik pada judul pautan di bawah.
Semakan Keputusan Keseluruhan Peperiksaan SPM 2019 – MPM
Sebagai makluman, Sistem aplikasi MPM bagi semakan keputusan keseluruhan STPM 2019 hanya akan dibuka bermula pada tarikh keputusan diumumkan secara rasmi nanti.
Calon-calon hanya perlu memasukkan No Kad Pengenalan tanpa tanda () dan Nombor Angka Giliran tanpa selang dalam ruangan yang diminta.
Sepertimana yang telah diberitahu, semakan secara online atau SMS hanya memaparkan ringkasan keputusan sahaja. Keputusan penuh boleh diperoleh di sekolah atau JPN.
CARA SEMAKAN KEPUTUSAN KESELURUHAN STPM 2019 SECARA SMS
Semakan keputusan keseluruhan STPM 2019 melalui perkhidmatan mySMS 15888 adalah dengan menggunakan format penghantaran teks mesej seperti berikut.
Taip: STPM (jarak) RESULT (jarak) No Kad PengenalanHantar Ke 15888
Contoh : STPM RESULT 970224132165 Dan SMS Ke 15888
PERNYATAAN PENUH KEPUTUSAN KESELURUHAN STPM 2019
Calon SekolahCalon Persendirian
Calon sekolah adalah melalui sekolah masing-masing bermula jam 12 tengah hari pada tarikh rasmi keputusan diumumkan.Calon persendirian individu akan dimaklumkan melalui pos atau boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), tempat mendaftar STPM.

Moga kejayaan menjadi milik anda hendaknya.

Info Berkaitan Lepasan STPM 2019 :

Mohon Sekarang!!

(Visited 362 times, 1 visits today)